Veilig uw pand verhuren

Steeds vaker worden pandeigenaren benaderd door criminelen voor het verhuren van een pand. Criminelen willen zelf zoveel mogelijk buiten schot blijven dus huren ze een pand en als het fout loopt staat de pandeigenaar in de spotlight. Daarnaast loopt u grote risico’s, zowel zakelijk als persoonlijk. Bent u van plan een pand te verhuren, leest u dan de brochure, die u waarschuwt voor mogelijke gevaren.

Criminelen willen buiten het zicht van politie en justitie blijven. Zij huren panden voor hun criminele activiteiten om zelf buiten te schot blijven. Maar u als verhuurder komt in de spotlights te staan als uw pand in verband wordt gebracht met drugscriminaliteit, witwassen of illegale huisvesting. Het is dus van het grootste belang dat u een potentiële huurder grondig screent en dat u alert bent op verdachte omstandigheden. De overheid doet er alles aan om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan en u bent daarin een essentiële schakel. U kunt namelijk voorkomen dat criminelen onderdak krijgen voor hun activiteiten en dat u zelf onbedoeld betrokken raakt bij criminaliteit.

Het is strafbaar om een pand te verhuren waarin vervolgens hennep wordt geteeld of synthetische drugs worden geproduceerd. Het is ook strafbaar als het pand gebruikt wordt voor de opslag ervan. U moet aan kunnen tonen dat u niets te verwijten valt. Lukt dit niet, dan loopt u het risico op strafrechtelijke vervolging. Dat betekent een strafblad, boete, taakstraf of zelfs gevangenisstraf.

U loopt ook risico op aanzienlijke schade in of aan uw pand. Denk aan doorgebroken (draag)muren, gaten in het dak, water- en brandschade. De schade kan oplopen tot tienduizenden euro’s, waarbij dit schadebedrag vaak nergens verhaald kan worden. Ook kunnen de kosten voor het opruimen van een hennepkwekerij of drugslab voor uw rekening komen.

In de brochure Veilig Uw Pand Verhuren, die gemaakt is door het RIEC en de Politie staat beschreven wat de risico’s zijn, de screening die u vooraf kunt doen, hoe u een contract opstelt, toezicht houdt en waar u zich in geval van problemen kunt melden.

Klik hier voor het downloaden van de brochure.