TomTom: grotere filedruk Nijmegen in spits

Nijmegen stond in 2016 op de zesde plaats van steden met de grootste fileproblemen van Nederland. Gemiddeld duurt een autorit van een half uur in Nijmegen circa 6,5 minuten langer dan in een situatie met weinig verkeer. In de spits loopt de extra reistijd zelfs op met tien minuten. Mensen die dagelijks in de spits moeten reizen, brengen in totaal zo’n 78 uur per jaar door in de Nijmeegse files.

opstoppingen Nijmegen 2016

Een en ander blijkt uit de nieuwste ‘TomTom Traffic Index’ van deze fabrikant van navigatiesystemen. TomTom¬†verzamelt continue gegevens over de werkelijke reistijden van automobilisten in een groot aantal steden en brengt jaarlijks een rapport uit met de resultaten.

De belangrijkste vertragingen in Nijmegen zien we bij Knoop Lent, de Oranjesingel en het Gaziantepplein. Ook op de Graafseweg en de St. Annastraat zien we op meerdere punten opstoppingen.  De bewering van wethouder Tiemens (zie het artikel op onze website over de Graafseweg) dat er in Nijmegen overcapaciteit is op invalswegen als de Oranjesingel en de Graafseweg wordt dus gelogenstraft door deze cijfers van TomTom.

De wethouder denkt dat er voldoende ruimte is voor versmalling van de Graafseweg maar uit berekeningen blijkt dat de beoogde aanpassing reeds bij een stijging van het verkeersaanbod van 5% ten opzichte van de uitgangssituatie, tot filevorming zal leiden op het Keizer Karelplein. Aangezien de vertraging in de spits in een jaar tijd al met 10% is toegenomen, moet hier het ergste gevreesd worden. De IKN zal deze gegevens dan ook inbrengen in de discussie over deze plannen.