Verschenen: Rapport ‘Nederland Maakt!’

Op 21 januari verscheen het Rapport ‘Nederland Maakt!’, over het belang van de industrie en de industriële waardeketens voor Nederland. De kernboodschap van het rapport, dat in opdracht van MKB Nederland en VNO NCW werd opgesteld is: de industrie is via innovatie aanjager van onze economieën en oplosser van maatschappelijke uitdagingen.

Een belangrijke conclusie van het rapport is dat de crisis het belang van de industrie extra duidelijk heeft gemaakt. Hierdoor staat de industrie ook beleidsmatig weer vol in de aandacht. De Europese Commissie heeft bij voorbeeld besloten dat het aandeel van de industrie in het Europese BNP moet oplopen van 15 procent nu tot 20 procent in 2020.

Een andere conclusie is dat de industrie in Nederland de aanjager van de economie is. Op diverse fronten behoort de Nederlandse industrie tot de beste van de wereld. Zestig procent van de investeringen in nieuwe technologie komt voor rekening van de industrie en bijna zeventig procent van de productiviteitsgroei is toe te schrijven aan de industrie. Daarnaast is 45 procent van de toegevoegde waarde in de export voor rekening van de industrie. In totaal is 34 procent van het inkomen verdiend in de marktsector gerelateerd aan de industrie.

Het rapport werpt ook een blik in de toekomst en somt de kansen voor de verdere ontwikkeling van de industrie op.

Klik hier voor het rapport.