Nijmeegse wethouder Turgay Tankir stapt op

Op 21 oktober is de Nijmeegse wethouder van (onder meer) Economische Zaken onverwacht opgestapt. De wethouder had geen steun meer van de PvdA-fractie in de gemeenteraad, onder meer omdat hij naar de mening van de fractie ‘onvoldoende zichtbaar’ was en te weinig deed om bezuinigingen op het gebied van de bijzondere bijstand en werkbegeleiding te voorkomen. Turgay Tankir staat bekend als een bruggenbouwer en iemand die begrijpt dat banen niet door de overheid maar door het bedrijfsleven gecreëerd worden. Hij heeft een goede relatie met het bedrijfsleven en met de ondernemersverenigingen als de IKN. Hij verwelkomde en stimuleerde veel initiatieven die een bijdrage aan de locale en regionale economie konden leveren.

 

Turgay Tankir foto 2
Tankir zegt zelf overdonderd te zijn door de opstelling van de fractie. Hij is van mening dat de PvdA zich niet als een goed coalitiepartner heeft gedragen en nog steeds met het idee leeft een grote fractie te zijn, die haar stempel op alle besluiten kan drukken.

Nijmegen leeft op te grote voet en moet bezuinigen. Voor 2017 staat daarom (onder meer) een bezuiniging van 2 miljoen euro op de bijzondere bijstand in de planning. Nijmegen is voor ondernemers al de duurste stad van het land en ook mensen met een eigen huis worden elk jaar zwaarder belast. De vraag dient zich dus aan waar de PvdA en de coalitie dan het geld vandaan willen halen om de begroting sluitend te krijgen.

Het is nog niet bekend wie Turgay Tankir opvolgt en zelfs of de PvdA een opvolger mag leveren. We verwachten van de coalitie dat ze een opvolger zullen benoemen die begrip heeft voor de wensen en noden van het bedrijfsleven en (bij voorkeur ook) ervaring heeft met het ondernemerschap.