Groot onderhoud aan A325 en Pleijroute (N325)

Vanaf 8 juli t/m 25 augustus voert de provincie Gelderland groot onderhoud uit aan de A325 en Pleijroute (N325). Het asfalt wordt vervangen én de vangrail wordt gerenoveerd. Aan de N325 komen vier pechhavens. De impact van de werkzaamheden raakt de hele regio Arnhem-Nijmegen vanwege de wegafsluitingen op de drukste N-weg van Nederland.

Automobilisten kunnen zelf meehelpen om de filedruk zo laag mogelijk te houden én de veiligheid voor weggebruikers en wegwerkers te bewaken. Het advies is om alternatieven zoals de fiets en het openbaar vervoer te gebruiken en zo mogelijk alleen gebruik te maken van de officiële omleidingsroutes én om rekening te houden met een vertraging van 15 tot 20 minuten bij het inplannen van de reistijd.

Groot onderhoud A325 en N325_met huisstijl

Werkzaamheden
De werkzaamheden vinden plaats op de A325 van knooppunt Ressen tot het Nijmeegseplein (GelreDome) en van het Nijmeegseplein tot knooppunt Velperbroek (Pleijroute/N325). Er wordt zeven dagen per week gewerkt, ook ’s nachts. Het werk wordt uitgevoerd in drie fasen, zoals aangegeven op de kaart.
• Fase 1; week 28–29 (ma 8 juli t/m zo 21 juli 2019)
N325, van Nijmeegseplein tot knooppunt Velperbroek
• Fase 2; week 30–32 (ma 22 juli t/m zo 11 augustus 2019)
A325, van knooppunt Ressen tot Nijmeegseplein
• Fase 3; week 33–34 (ma 12 augustus t/m zo 25 augustus)
N325, van knooppunt Velperbroek tot Nijmeegse plein.

Eén zomer overlast in de regio is bewuste keuze
In de regio zijn er meerdere werkzaamheden zoals de werken aan de Waalbrug (Nijmegen) en de Apeldoornseweg in Arnhem. De voorbereidingen voor de werkzaamheden zijn een jaar geleden gestart, in nauw overleg met de andere wegbeheerders. Er is bewust gekozen om de werkzaamheden niet achter elkaar uit te voeren maar in één keer in één zomer. In de zomervakantie is er namelijk minder verkeersdrukte (15% minder voertuigen). De planning van de wegbeheerders is goed afgestemd, waarbij ook ruimte is gelaten voor onvoorziene omstandigheden.

Uit de auto en op de fiets helpt de files te verminderen
De A325 en de N325 vormen belangrijke verbindingen in de regio en naar andere delen van het land. Bovendien is de N325 met 80.000 voertuigen per dag de drukste N-weg van Nederland. Deze hoeveelheid auto’s, de aansluitingen op de bedrijventerreinen én de brug maken het werk complex. Hinder is niet te vermijden, wel te verminderen. Daar kunnen automobilisten en bedrijven een belangrijke rol in spelen. Tussen Arnhem-Nijmegen ligt de snelfietsroute RijnWaalpad. In de periode van de wegwerkzaamheden is het mogelijk dat de fietstijd korter is dan de reis met de auto. Ook de trein in combinatie met bus of ov-fiets is in deze periode een goed alternatief. Zeker omdat de treinen minder druk zullen zijn vanwege de vakanties. Werkgevers kunnen gebruik maken van gratis acties om hun medewerkers te stimuleren op de fiets te stappen, slim te werken en slim te reizen.

Reis goed plannen
Het advies aan iedereen is om de reis goed te plannen en rekening te houden met de werkzaamheden, veilig te blijven rijden, de omleiding te volgen en geduld te hebben. De overlast duurt één zomer. Daarna is de weg weer als nieuw, hetgeen bijdraagt aan de veiligheid en de doorstroming op de weg.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en veel gestelde vragen op de website van de provincie.
Actuele informatie over de afsluitingen is te vinden vanaf juni op de website van bereikbaar Gelderland.

Met dank aan VNO NCW en de mobiliteitsmakelaar.