Graafseweg verder versmald

Op 10 juni heeft de gemeenteraad van Nijmegen besloten om opnieuw een stuk van de Graafseweg te versmallen van vier naar twee rijbanen (plus een busbaan). Lange tijd was er geen meerderheid te vinden voor versmalling, vanwege te verwachten filevorming en sluipverkeer in de aanliggende straten. Ook binnen de coalitie was er verdeeldheid maar de PvdA bleek opeens bereid mee te helpen om de bereikbaarheid van de stad te ‘verbeteren’.

Graafseweg drukte

Alsof het verkeer al niet genoeg gehinderd wordt door de versmalling van het stuk Graafseweg tussen de spoorbruggen en het Keizer Karelplein. Alsof er niet voldoende fietsroutes zijn tussen het Keizer Karelplein en het zuiden van de stad. Alsof de binnenstad nog een extra hoofdpijndossier kan gebruiken, naast de internetwinkels en de coronacrisis. Alsof het streekvervoer een serieus alternatief is voor mensen die te ver weg wonen of werken om met de fiets te reizen. Alsof er één klager is die aan de Graafseweg is gaan wonen toen die nog verkeersluw was. Alsof de gemeente geld over heeft in deze crisistijd en alsof er niet genoeg slechte stukken wegdek in Nijmegen liggen die éérder aan een opknapbeurt toe zijn. Alsof er in Nijmegen genoeg goede transferia zijn, waar bezoekers van de stad graag hun auto achterlaten. Alsof het autobezit in Nederland niet steeds verder toeneemt. Alsof het aantal inwoners van Nijmegen krimpt in plaats van (hard) groeit. Alsof dit dossier een ruzie in de coalitie waard is. Vult u maar aan.

Het besluit van de gemeenteraad is een nieuwe dreun voor de bereikbaarheid van de stad. Ondernemers, werkende mensen en bezoekers uit de regio worden aan de rand van de stad ‘gedoseerd’ omdat de wegen het verkeer niet aan zouden kunnen. En dit nadat de gemeente zelf de vitale invalswegen heeft versmald.
Natuurlijk zal deze ingreep tot verdere opstoppingen leiden maar de ervaring leert dat zo’n besluit niet meer teruggedraaid zal worden. We zijn erg benieuwd op welke toegangsweg de coalitie hierna haar oog laat vallen. Uiteraard zullen we ook dan medestanders zoeken om te proberen van dit doodlopende spoor af te geraken.

Foto: David van Haren