Chipfabrikant NXP Semiconductors overgenomen door Qualcomm

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm neemt het Nijmeegse bedrijf en IKN-lid NXP Semiconductors over, voor 43 miljard euro. De overname moet nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders en toezichthouders ‘in verschillende jurisdicties’, volgens Qualcomm. De overname moet eind volgend jaar afgerond zijn. Qualcomm biedt aandeelhouders van NXP 110 dollar per aandeel in cash. Dat is ruim 11 dollar boven de slotkoers op de dag voorafgaande aan de aankondiging. Qualcomm wil de overnamesom financieren met eigen cash en nieuwe leningen.

NXP, de vroegere chipdivisie van Philips, is marktleider in het maken van chips voor de auto-industrie. Daarnaast leveren ze chips voor beveiligingssystemen en Internet of Things-toepassingen. Chipsets van Qualcomm zitten onder andere in Samsung-smartphones, maar ook in Googles nieuwe Pixel smartphone.

NXP was voorheen een onderdeel van Philips en werd tien jaar geleden zelfstandig. NXP heeft naast een fabriek in Nijmegen, ook een onderzoekscentrum in Eindhoven. Daarnaast telt NXP nog tientallen locaties wereldwijd, onder meer in Amerika, Mexico, het Midden-Oosten en een groot aantal locaties in Azië.

Tijdens een moeilijke periode in 2009 kocht NXP eigen schulden op tegen een fractie van de nominale waarde en paste het zijn strategie aan door zich toe te leggen op sectoren waarin ze marktleider waren of konden worden. Vanaf dat moment ging het bergopwaarts met NXP, hoewel het aantal werknemers in Nijmegen bleef slinken. In het derde kwartaal van dit jaar bedroeg de omzet van NXP 2,47 miljard dollar (2,26 miljard euro), ofwel 62 procent meer dan een jaar eerder. De cijfers van Freescale, waarmee NXP eind vorig jaar fuseerde, zijn hierin nog niet meegenomen.

NXP heeft onlangs het bedrijfsonderdeel Standaard Producten afgestoten. Dat maakt onder meer transistoren, diodes en condensatoren en wordt verkocht aan de Chinese investeerders JAC Capital en Wise Road Capital. Zij betalen daar 2,4 miljard euro voor. Het onderdeel gaat naar verwachting nog dit jaar verder onder de naam Nexperia dat zijn hoofdkantoor gaat houden in een deel van de vestiging van NXP in Nijmegen. Eerder werd al de ontwikkeling en productie van hoogfrequente ldmos- en GaN-vermogentransistoren verkocht, waarna deze activiteiten werden ondergebracht in het eveneens in Nijmegen gevestigde Ampleon.

Het is nog niet duidelijk wat de overname voor gevolgen heeft voor de werkgelegenheid bij NXP in Nijmegen.