Algemene bijeenkomst op 01-12-2016 bij Vogelensangh en Wienerberger

De volgende bijeenkomst van de Industriële Kring voor Nijmegen e.o. zal plaatsvinden op donderdag 1 december om 15.00 uur bij

Steenfabriek Vogelensangh en dakpannenfabriek Weinerberger.

Na een blik in de toekomst tijdens onze jubileumbijeenkomst, duiken we nu een beetje in het verleden: de keramische industrie, waarvoor in onze regio ruim 2000 jaar geleden door de Romeinen de basis is gelegd. De techniek van het bakken van stenen is overigens niet door de Romeinen uitgevonden, maar werd voor het eerst gepraktiseerd in Mesopotamië, het gebied dat nu grotendeels in Irak en Syrië ligt.

Steenfabriek Vogelensang maakt als laatste fabriek in Nederland gebruik van een kolengestookte ringoven, waarmee al sinds 1919 bakstenen geproduceerd worden. De stenen van Vogelensangh kenmerken zich door een bijzondere en ‘natuurlijke’ kleuropbouw, die alleen met het traditionele en arbeidsintensieve proces van deze fabriek mogelijk is.

Dakpannenfabriek Wienerberg is een moderne fabriek die een groot deel van de Nederlandse markt van keramische dakpannen voorziet. Keramische dakpannen ondergaan tijdens de fabricage verschillende behandelingen: bakken, smoren, engoberen en verglazen. Iedere behandeling zorgt voor een ander eindresultaat. Een intensieve voorbewerking van de klei gaat vooraf aan het drogen en persen van de dakpannen. Een gedroogde dakpan is grijs-bruin. Door het bakproces verandert de kleur in natuurrood.

dakpannenfabriek Deest foto

Het volledige programma:
. 14.30 – 15.00 uur: inloop bij Vogelensangh
. 15.00 – 15.05 uur: welkom door de voorzitter
. 15.05 – 15.30 uur: presentatie Vogelensangh door de heren Han en Marcel Arts van der Zanden
. 15.30 – 16.30 uur: rondleiding door bakstenenfabriek Vogelensangh
. 16.30 – 16.45 uur: transfer naar naastgelegen dakpannenfabriek Wienerberger
. 16.45 – 17.15 uur: presentatie Wienerberger door plantmanager Peter van Amsen
. 17.15 – 17.30 uur: korte ledenvergadering
. 17.30 – 18.30 uur: rondleiding door dakpannenfabriek Wienerberger
. 18.30 – 20.00 uur: borrel en buffet
. 20.00 uur: sluiting.

Wilt u zich uiterlijk op 24 november via het webformulier aanmelden? Indien u zich al heeft aan- of afgemeld, dan hoeft u dat niet nogmaals te doen.
In geval van verhindering kunt u dat per e-mail melden. U krijgt dan geen herinnering.

Op 1 december kunt u zich melden bij de receptie van Vogelensangh, Munnikhofsestraat 33, 6653 AB te Deest. Parkeren kan op het terrein.

Het bestuur hoopt u te ontmoeten op deze laatste bijeenkomst van ons jubileumjaar!

De bijeenkomsten van de IKN zijn alleen bedoeld voor leden en andere genodigden. U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Valt u onder de doelgroep (zie onder ‘profiel’) en wilt u een keer een bijeenkomst bijwonen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.