De Boer Machines Nederland B.V.

De Boer Machines staat voor ‘soft mud brick making machines’
Ergens bij jou in de buurt, staat vast een pand met een bakstenen gevel. Hele grote kans (90%) dat de stenen zijn gemaakt met een vormmachine van De Boer. Want al meer dan 75 jaar werken mensen bij De Boer aan machines voor de baksteenindustrie wereldwijd. Wat als een eenmanszaak begon in 1936 nam een vlucht net na de oorlog, toen Gerrit de Boer de vormband uitvond. Nu is het een gedegen onderneming met meer dan 100 man personeel, afkomstig uit de regio.
De vormband is een voortvloeisel van de vroegere houten bakken waarin de klei gegooid werd, voor het droog- en bakproces. Tegenwoordig passen vele tientallen stenen tegelijk in de vormband die nog het meest op een fietsketting van 20 ton lijkt. Ook de machine eromheen, het frame en alle randapparatuur komen uit de fabriek op Bijsterhuizen. Vanaf de klantwens tot het klantproduct, het gebeurt allemaal in Wijchen.

Toekomst, duurzaamheid en innovatie
“Omdat het om prijzige machines gaat, gaan we met klanten eerst een lange verloving aan, voordat we in het huwelijk treden.” Hier spreekt directeur Dries van Hapert die tekst en uitleg geeft. “We hebben relaties in Nederland maar ook elders in Noordwest Europa. Ook in Noord-Amerika en Australië was er vraag naar onze machines. In de toekomst gaan we op zoek naar andere landen, want de markt in het rijke Westen is aardig verzadigd. Er is praktisch geen concurrentie qua machinebouw, maar er zijn natuurlijk wel voldoende alternatieven voor de baksteen.”
De Boer heeft ook oog voor het milieu: “Uit duurzaamheidoverweging zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van soft mud (zachte klei) stenen met gaatjes erin. Zo besparen we energie en grondstoffen.”

Adresgegevens

De Boer Machines Nederland B.V.9584 Bijsterhuizen2402 6604 LL, Wijchen 024-3772233 info@deboermachines.nl www.deboermachines.nl