ARN B.V.

ARN, van verbranding naar recycling
We kopen, gebruiken en gooien weg. Tegenwoordig weten we dat papier, glas, GFT en plastic apart moeten voor hergebruik. Maar wat gebeurt er met het restafval? In Gelderland gaat dit afval naar ARN in Nijmegen-West. ARN is een van de 12 afvalverbranders in Nederland. ARN is de kleinste maar loopt voorop als het gaat om recycling, vernieuwing en creativiteit.
Al vanaf de oprichting in 1985, staat milieuvriendelijkheid centraal. Door de extreem hoge temperaturen bij de afvalverbranding, blijft er minder restafval over en komen er minder schadelijke stoffen in de lucht. Directeur Gerard van Gorkum legt het proces uit: “Wij benutten het afval zo goed mogelijk; we zijn op zoek naar de hoogste energetische waarde”. Want afval levert energie op, voor bijvoorbeeld de verwarming van het kantoor en straks ook de woningen van De Waalsprong.

Duurzaamheid en hergebruik
Van Gorkum toont zijn betrokkenheid door zijn nauwe banden met IKN, ROC en Technovium. “Samenwerking, onderwijs en voorlichting zijn kernwoorden als het gaat om het voortbestaan van ARN en haar duurzame gedachte. Wij ontvangen veel leerlingen voor een rondleiding, deels om ze milieubewust te maken, deels om ze te interesseren voor deze industrie”.
ARN gelooft in het cradle-to-cradle-concept: elke grondstof is, na gebruik, om te zetten in een nieuwe grondstof voor een nieuwe toepassing, bijvoorbeeld biogas. “We recyclen alles, zodat er geen afval meer overblijft. In de toekomst is de verbrandingsoven niet meer nodig, en richt ARN zich op het omzetten van herbruikbare componenten in het afval.”

Adresgegevens

ARN B.V. Nieuwe Pieckelaan1 6551 DX, Weurt 024-3717171 info@arnbv.nl www.arnbv.nl