Coalitievormingen in volle gang
De gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart hebben bij veel gemeenten tot verschuivingen geleid. De landelijke regeringspartijen VVD en vooral PvdA hebben in veel gemeenten zetels verloren. Ook in Nijmegen heeft de PvdA zwaar verloren. De SP is nipt als de grootste partij uit de bus gekomen.
Nijmegen
In Nijmegen proberen de SP, GroenLinks en de PvdA een coalitie te vormen. Voor een stabiele meerderheid zijn er echter nog andere partijen nodig. D66 doet vooralsnog niet mee, omdat ze tegen een verhoging van de ondernemerslasten zijn. Daardoor is een verhoging waarschijnlijk alleen maar dichterbij gekomen. De Nijmeegse ondernemersverenigingen, waaronder de IKN hebben al hun zorgen geuit over mogelijke verhoging van de lasten en de verdere uitkleding van het Nijmeegse Ondernemersfonds.
Het was al bekend dat wethouder EZ Bert Jeene (D66) niet terug zal keren in het college. Ook de veel bekritiseerde wethouder Henk Beerten (onder meer mobiliteit) had al aangegeven niet in te zijn voor een tweede termijn.
Regio
In Wijchen heeft Kernachtig Wijchen 11 van de 27 raadszetels veroverd, een winst van 3. De andere winnaars zijn Sociaal Wijchen (van 0 naar 2 zetels) en D66 (van 2 naar 3).
Grootste verliezer is de Lokale Dorps Partijen, die van 4 naar 1 zetel ging. Het CDA ging van 6 naar 4 en de PvdA van 4 naar 3. De VVD bleef op 3 zetels.
Kernachtig Wijchen, VVD en PvdA hebben inmiddels een coalitieakkoord gesloten. Mevr. Agnes Schaap (PvdA) zal in Wijchen de portefeuille EZ gaat bekleden. De afgelopen jaren lag deze portefeuille deels bij de burgemeester.
In Beuningen hebben Beuningen Nu & Morgen en D66 een akkoord bereikt. Piet de Klein en Geert Hendriks van BN&M keren terug in het college. Hans Driessen van D66 zal (onder meer) financiƫn en EZ overnemen van scheidend wethouder Henk Plaizier (VVD).
In Druten hebben alle partijen die de oude coalitie vormden (Dorpslijst Druten, Samenwerkende Dorpslijsten en Welzijn Druten) stemmen gewonnen bij de verkiezingen. De huidige wethouders zijn alle drie opnieuw beschikbaar. Wel is het mogelijk dat er een verschuiving in de portefeuilles zal plaatsvinden.
In Heumen zijn de grootste partijen, Democraten Gemeente Heumen (DGH) en PvdA/GroenLinks bezig een coalitie te vormen. De partijen hebben samen een stevige meerderheid in de gemeenteraad, met 12 van de 17 zetels.
Het was al bekend dat wethouder EZ Jolanda van Veluw (VVD) niet terug zal keren in het college.
In Overbetuwe heeft het CDA, dat al de grootste partij was, veel winst geboekt. Lijstrekker Jan van Baal is met de zeven andere lijsttrekkers in gesprek over de vorming van een nieuw college.
Groesbeek/Berg en Dal
In Groesbeek, Millingen en Ubbergen vinden de verkiezingen pas plaats op 19 november. Dit in verband met de gemeentelijk herindeling. De inwoners kunnen tegelijkertijd hun voorkeur voor een naam voor de nieuwe gemeente kenbaar maken, waarbij ze kunnen kiezen tussen Groesbeek en Berg en Dal.
Zowel in Groesbeek als in Ubbergen wordt de portefeuille EZ momenteel waargenomen door de burgemeester. Het is nog niet bekend of er in de toekomst een wethouderspost EZ wordt gecreƫerd.